Mesajul răstignirii

dreamstime_xxl_109887762.jpg

Ca tot creștinul în săptămâna mare, încercând să mă mai luminez puțin, reflectam la mesajul răstignirii. O suferință extremă prin care trebuie să trecem ne dă șansa de a ne mântui? Asta o fi?

Și cum se întâmplă de obicei atunci când vrei să treci peste limitele impuse, ispita nu a întârziat să schimbe gândurile spre ceva mult mai practic și mai lumesc.

Concluzia a fost că dacă merg acum la supermarket pot evita aglomerația din următoarele zile și am șansa de a nu mai trăi pe propria piele relația de invers proporționalitate dintre abisul rafturilor și imensitatea cozilor.  Așa că fără răspunsuri dar cu scop, am trecut direct la acțiune.

S-a dovedit a fi o alegere inspirată.  Atmosfera relaxantă și abundența de produse m-a introdus fix în bucuria cu care tot omul umple coșul, în așteptarea sărbătorilor.  Mă rog, e și asta o temă de reflecție. Tot cu bucurie am constatat că nici la casele de marcat nu e cine știe ce aglomerație. Câte unul, doi cumpărători cam peste tot. Am ales din ochi una din case, una la care durata de închidere a bonului ultimului client să-mi ofere suficient timp pentru a descărca pe bandă toate produsele. Jumătate de bandă. Decent…și fără timpi morți.

Împăcată și cu acest gând am trecut la următoarea operațiune, cea de a prelua produsele scanate și de a le așeza prin sacoșe, după un algoritm numai de mine știut. (E o operațiune de echipă, în care lucrez cot la cot cu doamna de la casa de marcat. De fiecare data ea se prinde ce fac și își potrivește ritmul de scanare după viteza cu care eu găsesc locul potrivit al fiecărui lucru cumpărat.)

Nici nu am apucat să ne sincronizăm foarte bine că a și venit, în spate, următorul client. Așa se întâmplă la supermarket. Toate merg pe bandă. O doamnă tânără, elegantă, însoțită de un copil de vreo 4-5 ani, drăgălaș și agitat,  a așezat pe bandă cele câteva pachețele pe care le luase.

Coechipiera mea de la casă, văzând-o așa, i-a spus cu blândețe să meargă la colega de alături care tocmai e liberă. M-am întors spre colega. Într-adevăr nu era nimeni la casă și colega aștepta. Ciudat!

Însă, spre uimirea mea și a casieriței, reacția doamnei elegante a întrecut orice așteptare. Citez:

„ Da’ de ce mă trimiți la colega? Nu vrei să muncești, așa-i? Așa vă place să stați degeaba și să luați bani!”

Bombănind și-a agățat copilul cu ciudă și s-a mutat la colega. Evident că cele câteva pachețele au trecut mult mai repede decât jumătatea mea de bandă, așa că, în timp ce eu încă mai socoteam care, cum, în ce sacoșă să pun, doamna a ieșit din magazin…bombănind și trăgând copilul după ea.

Uitându-mă nedumerită în ochii coechipierei mele și ea la fel, într-ai mei, deodată am înțeles.

Percepem lumea doar prin ceea ce suntem. Vedem doar ce e în interiorul nostru și doar asta se reflectă în afară. Dacă nu ne place ce găsim reacționăm prin atac și judecată, gândind că ce am văzut acolo e din vina altcuiva.

Atunci când judecăm, de fapt ne judecăm pe noi. Când atacăm, de fapt ne atacăm pe noi. Prin gânduri de judecată și atac ne răstignim singuri și doar noi suntem cei care suferă.

Cred că asta ne-a transmis Iisus atunci când s-a urcat pe cruce. Fiul lui Dumnezeu este liber, dincolo de orice judecată și atac, pentru că știe Ce și Cine este, iar asta nu-l sperie. Dar cei care judecă și atacă vor rămâne țintuiți pe crucea suferinței lor, pe care chiar ei au ales să o ridice.

Asta nu ar fi așa o mare problemă, pentru că în general ne place să suferim. Ceea ce însă nu știm este că, judecând și atacând, pierdem oportunități. Pierdem șansa de a mai vedea binecuvântările pe care le primim exact prin cei pe care îi judecăm și-i atacăm.

Să avem Sărbători luminate!

2 gânduri despre „Mesajul răstignirii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s