POSTUL – între obligație și conștiință

post.jpg

 

Iată-ne din nou în perioada aceea a anului în care, deodată, mai avem încă o preocupare – POSTUL.

Magazinele abundă de produse de post.  Rafturi  întregi de salamuri, conserve, prăjituri, pachete și pachețele cu tot ce vrei. Cam tot ceea ce mai deunăzi  era de frupt, azi are o variantă de post.

Postul a devenit comercial și motivațional. Asta se adaugă cumva  datoriei creștine și luptei personale, devenind un soi de aliniere la moda zilei.

Oamenii au diferite motive pentru care țin post. Își dai seama de ele după tonul din spatele cuvintelor „Țin post!”.

E postul evlavios, ținut cu oarece teamă de a nu scăpa ceva greșit în gură sau din gură; e postul la modă, ținut cu grija diversificării meniului și a unei întreceri culinare cu vecinele;  e postul cură de slăbire; e postul încrâncenat, ținut ca metodă de autodepășire, în luptă cu toate poftele spuse și nespuse;  e postul servitute, ținut că așa se face, cu jind și visare ascunsă la cele dulci și lumești; e postul jertfă, ținut cu speranța că greșelile de peste an vor fi șterse și uitate.

E postul centrat pe mâncare, așa cum toată viața noastră se consumă între cele 3 mese de peste zi.

Și totuși de ce ținem post?

Postul este o metodă de purificare spirituală, folosită din cele mai vechi timpuri, în multe culturi și civilizații.  E o metodă de ridicare a vibrației proprii până la un nivel de conștientizare care poate permite transcederea  actualului nivel de conștiință, adică mai exact un mod de a mai face încă un pas în drumul elevării și cunoașterii de Sine.  Este un mod de autovindecare, curățare, aliniere a corpurilor noastre – fizic, mental, emoțional – la adevărul , armonia și pacea Divinului din fiecare.

Postul presupune un act de voință liber consimțită și smerită de a contribui la creșterea nivelului de conștiință personal și colectiv. Că dacă ne ridicăm noi, prin simpla noastră prezență, influențăm structurile cu care interacționăm, deci și pe cei din jurul nostru (dacă aleg asta).

Postul se ține de obicei cu 40 de zile înainte de o mare sărbătoare, pentru ca 40 de zile este necesar ca o nouă vibrație să fie integrată în structurile tuturor corpurilor și, astfel transformați, să putem rezona cu vibrația înaltă a Sărbătorii și să ne încărcăm cu lumină.

Postul  începe cu purificarea corpului fizic, prin eliminarea hranei de origine animală. Animalele, ca orice ființe vii, au și ele un anume nivel de conștiință, mult sub nivelul  a ceea ce trebuie să fie conștiința umană.  Carnea animalului ucis conține în plus, în ea, emoțiile blocate din momentul morții.   Îngerând carne sau produse din animal, acea vibrație influențează vibrația noastră care, prin armonizare, coboară aliniindu-se la nivelul conștiinței animalului.  Este în principal nivelul fricii și instinctului.  Apare o diferență între conștiința și vibrația corpului, care duce în timp la tensiune, anxietate, oboseală și stres. Înlocuind hrana obișnuită cu produse vegetale, vibrația corpului nostru începe să crească de acolo, din punctul în care am coborât. Plantele sunt spirite mult mai elevate, care ne ajută să obținem  mai multă ușurință, satisfacție și o stare de bine a corpului.

Ridicând vibrația corpului fizic, corpul mental începe să se curețe. Gândurile de mânie, de poftă, de dușmănie se transformă, zi după zi. Apar alte perspective și  înțelesuri  ale situațiilor, evenimentelor, interacțiunilor cu ceilalți. Parcă vecinul nu  mai e chiar așa de nesuferit, șeful nu te mai enervează așa tare iar cearta cu partenerul de săptămâna trecută pare să aducă chiar oarece beneficii relației. Se instalează o liniște, o pace interioară care domolește emoțiile. De unde țandăra sărea la orice vorbă sau părere, acum putem să privim cu înțelegere punctul de vedere al celuilalt. Și uite așa, zi după zi, devenim tot mai apropiați de esența noastră, cunoscându-ne în variantele noaste mai înalte. De aici putem alege să trăim în continuare manifestânu-ne în forma noastră elevată  sau să ne cufundăm, din nou, în cotidian.

Știind toate astea înțelegem că postul e mai mult decât un regim alimentar. Este o perioadă în care alegem un nou mod de viață când atenția noastră se îndreaptă de la burtă, la ceea ce gândim și ce simțim. Ne ajutăm de o hrană mai ușoară ca să ne curățăm mintea pe care ne propunem să o direcționăm spre alinierea cu nivelele înalte de conștiință, ale păcii și iubirii.

Când reducem postul la ceea ce mâncăm și suntem în permanență într-un control vehement a ceea ce înghițim, cu o totală lipsă de prezență legat de ceea ce emitem, nu reușim decât să menținem stările joase de frică la care adăugăm vinovăția că am scăpat pe gât un biscuite cu lapte. Când mâncăm un conglomerat de aditivi cu iz de diverse, tânjind la gustul de mici și fleică pe grătar, intrăm pe tărâmul frustrării și rușinii care ne face foarte irascibili, departe de nivelul sfințeniei la care visăm.

Mult mai potrivit este să folosim această perioadă pentru a ne îndrepta spre noi, făcând acea muncă interioară de curățare mentală și emoțională, cu mai puține dorințe, nevoi și plăceri și cu mai mult spirit ecologic. Pentru că, așa cum chiar Iisus a spus „Nu este nimic din afară de om care, intrând în el, să poată să-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă. De are cineva urechi de auzit să audă.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s